Al het gereedschap van een goede dakdekker om uw dak waterdicht te maken
8
De dakdekker bekleedt een sleutelpositie in de bouw. Deze dakdekker werkt op de hoogten van huizen, woningen en gebouwen. Hij wordt ook dakrenovatie genoemd: hij komt tussenbeide nadat het geraamte is gelegd om de dakbedekking van een gebouw geheel of gedeeltelijk aan te brengen of te herstellen.
Het hele jaar door, zomer en winter, werkt de dakdekker nauw samen met bouwvakkers: metselaars, timmerlieden, elektriciens, timmerlieden, glazenmakers, enz. Hij werkt meestal in teamverband op individuele woonwerven, daken van gebouwen of historische monumenten, in opdracht van bouwondernemingen en openbare werken. Ze kunnen het ook zelf opzetten.
Bijzonderheden van het dakdekkersvak
Als de tussenkomst van de dakdekker absoluut noodzakelijk is, moet ook worden opgemerkt dat dit beroep niet het meest voor de hand liggende is en bepaalde bijzonderheden vertoont die men moet kennen:
- Een baan op hoogte:
De dakwerker brengt het grootste deel van zijn tijd op de daken door, en daarom moet hij behendig en voorzichtig zijn, en geen hoogtevrees hebben. Zijn werk lijkt soms op een klimparcours, en hij is als zodanig uitgerust: haken, stijgijzers, gordel en veiligheidsharnas, hij moet uitgerust zijn om in alle veiligheid te kunnen ingrijpen. Vaardig en moedig, hij weet zijn evenwicht te bewaren!
- Een klus die buiten wordt uitgevoerd:
Naast de hoogte werkt de dakdekker ook buiten, ongeacht de temperatuur of bijna ongeacht het weer. Om zijn veiligheid en die van de mensen op de grond niet in gevaar te brengen, grijpt hij uiteraard niet in bij extreme weersomstandigheden, die met name het dak glad zouden maken.
- Veiligheidsvoorschriften:
In het dakdekkersvak moeten de geldende veiligheidsvoorschriften en -instructies strikt worden nageleefd. De werkzaamheden vinden plaats op enkele meters, of zelfs tientallen meters boven de grond, een gevaarlijke en dodelijke hoogte in geval van een val.
Veiligheid geldt ook voor bouwvakkers die op de grond werken: elke val van gereedschap kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel, dus extra voorzichtigheid is geboden. De dakdekker moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben en in teamverband kunnen werken.
- Een fysiek veeleisend beroep:
De dakdekker zit niet echt comfortabel in een leunstoel, rug recht, benen gestrekt. Zij werken gewoonlijk gehurkt, gebukt of geknield op het dak, tikken, snijden en bevestigen hun materialen met precisie.
- Frequente zakenreizen:
De vestigingen kunnen vereisen dat de dakdekker vaak reist, van de ene regio naar de andere. En elke regio heeft zijn eigen dakbedekking! Zo ontdekt hij de specificiteiten naar gelang van de plaatsen van interventie.
- Een specialisatie kiezen:
Na verloop van tijd kan de dakdekker een voorkeursmateriaal kiezen (leisteen, zink, dakpannen, enz.) en zich specialiseren door voor een bepaalde techniek te kiezen.
Het beroep van dakdekker vereist veelzijdigheid en gevarieerde vaardigheden
Zijn/haar taken zijn als volgt:
- de daken van gebouwen of afzonderlijke huizen uit te voeren of te herstellen
- Daartoe bereidt hij het te bedekken oppervlak voor (veiligheid, bescherming van het dak, aanbrengen van waterdichtingsplaten, enz.)
- installeert thermische isolatie onder het dak
- regelt het dakbedekkingsmateriaal: dakpannen van klei of beton, leien, aluminium, zink, glas
- dicht de materialen af en maakt verbindingen met gips, cement, kalk en zand
- installeert ook dakgoten, dakramen en schoorsteenaansluitingen
- maakt berekeningen om de plaats en installatie van materialen, hulpstukken, enz. te bepalen en beheerst de vereisten zoals de dakhelling
Daartoe beschikt de dakdekker over een grondige kennis van de verschillende materialen waarmee hij werkt: hij beheerst de verschillende dakbedekkingsprocédés en is in staat advies te geven over het soort gebouw en de bijzonderheden van de bouwplaats, of over de klimatologische omstandigheden van de streek, enz.
Herstelling van daken na slecht weer en stormen
De dakdekker is de specialist op wie u een beroep moet doen in geval van dakschade veroorzaakt door een storm. In dit geval beschermt de dakdekker de beschadigde plaats eerst met dakzeilen. Vervolgens beveiligt hij het gebied, ruimt het zo nodig op en voert de renovatie- en vervangingswerkzaamheden uit.
De gereedschapskist van de dakdekker
De gereedschappen kunnen variëren naargelang van het soort werk of de materialen die worden gebruikt om de dakbedekking te maken. Over het algemeen bestaat de perfecte gereedschapskist voor dakdekkers uit:
- verschillende waterdichte PVC-zeildoeken: in verschillende afmetingen kunnen de zeilen worden gebruikt om een aan de gang zijnde klus te beschermen - scharen en tangen - een speciale dakdekkershamer - een ponsmachine - snij- en ponsgereedschap - afstandhouders en schoenen - buig- en pareermachines
- spijkers en nageltrekkers
Tot het gereedschap van de dakdekker behoort natuurlijk ook de juiste uitrusting om veilig te kunnen werken, namelijk
- een paar dikke handschoenen
- een plastic bril
- een gereedschapsvest of een gereedschapstas die als riem wordt gedragen
- een paar veiligheidsspijkers met versteviging aan de uiteinden van de voeten
- een harnasgordel