Background main
Home Blog-ruimte Het plaatsen van een windscherm: wat zijn de oplossingen?

Het plaatsen van een windscherm: wat zijn de oplossingen?

6

Brise vue
Brise vue

Een windscherm is nuttig in gebieden met sterke wind. Het is in feite een barrière die het effect van wind op gewassen en bodem vermindert. Maar wat zijn de mogelijke oplossingen om er een te creëren?

Opletten

Alvorens de verschillende mogelijkheden te bespreken, dient te worden opgemerkt dat het niet raadzaam is een muur te bouwen die de wind volledig tegenhoudt. In feite is dit type windscherm niet in staat om wind volledig te voorkomen. Naarmate de obstakels worden omzeild, wordt automatisch een wervelzone gecreëerd, zodat de luchtstroom in elk deel van de tuin kan intensiveren. Deze zone is meestal twee keer zo hoog als de muur.

Heggen als windschermen

Heggen kunnen fungeren als een effectieve windbreker. Ze zijn in staat om een winderig gebied te creëren in een ruimte 10 keer hun hoogte. Met een hoogte van 1 m is het dus mogelijk om een gebied van 10 meter lang te beschermen. Verschillende soorten planten kunnen voor dit doel worden gebruikt. In het algemeen zijn hagen met groenblijvende planten ideaal. Dit is het geval voor naald- en loofbomen. Toch is enige waakzaamheid geboden, want dichte soorten zoals ceders dreigen een hermetische massa te vormen. De oplossing bestaat er dus in verschillende soorten groenblijvende planten te planten. Indien nodig kunt u het beste een groenblijvende heester planten.


Wat de schikking van de haag betreft, als u voor één enkele soort kiest, is het ideaal om een lijn te maken. Als u echter genoeg ruimte hebt, is het raadzaam om meerdere rijen planten te maken. Met een dergelijke opstelling kunt u de wind nog meer afremmen, maar ook de samenstelling van de haag variëren. In elk geval moet worden opgemerkt dat het ook mogelijk is groenblijvende struiken te plaatsen om het windvangvermogen te vergroten.

Trellies en schermen

Het is helemaal niet moeilijk om materialen te vinden om uw eigen windscherm te maken. In feite zijn er een groot aantal winkels die houten panelen verkopen. Zoals gezegd is het echter belangrijk dat er geen stevig obstakel wordt opgeworpen. Daarom moet u kiezen voor opengewerkte modellen. Voor dit doel kunt u kiezen tussen panelen met schuine lamellen, die al dan niet kunnen worden versteld. De blast kan ook naar behoefte worden aangepast. Gevlochten modellen zorgen ervoor dat een deel van de wind doorstroomt. Tenslotte zijn latwerkjes ideaal, omdat daar klimplanten op groeien, waardoor het windscherm een origineel effect krijgt.

Gebruik van geklede omheiningen

Deze techniek kan het best worden toegepast door degenen die reeds een omheining hebben, d.w.z. in hun tuin. Om dit te doen, is het gewoon nodig om het te kleden om de wind te verminderen. U kunt bijvoorbeeld klimplanten kweken of een privacyscherm plaatsen, zoals een tuin/terrasscherm van zeildoek. Er zijn vele mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld rollers, latten of canisses gebruiken.


Welke oplossing heeft u gekozen om uzelf tegen de wind te beschermen?