Background main
Home Blog-ruimte Planten voor rond het zwembad

Planten voor rond het zwembad

5

Planten rond een zwembad - Zwembadafdekkingen
Planten rond een zwembad - Zwembadafdekkingen

De keuze van de planten speelt een belangrijke rol bij het geven van stijl aan een zwembad. Tropische, mediterrane of Zen-sfeer, alles is mogelijk om het decor van uw keuze te creëren. Het is echter belangrijk de planten, hun aard en hun behoeften te respecteren. Wist u bijvoorbeeld dat weinig bloemen chloor kunnen verdragen? Hoe kies je de juiste planten?

De tuin aanleggen rond het zwembad, een delicaat karwei

Na de installatie van een zwembad is het tijd om na te denken over de inrichting ervan, met name de tuin eromheen. De hulp van een landschapsarchitect is hierbij welkom, want hij of zij weet welke planten het best bij uw decoratieve stijl passen, rekening houdend met de beperkingen van uw terrein. Maar u kunt de gewenste sfeer ook zelf bedenken en aanbrengen. Het enige wat nodig is, is een beetje goede raad, een beetje geduld (en passie) en je zou het met minder moeten kunnen doen.


Waarom begin je niet met een kleine schets? Bedenk uw droomtuin op papier (of computer voor de durfals onder u!). Houdt u meer van een paradijselijke omgeving met een kokosstrand? Meer een mediterrane sfeer en Griekse amfora's? Zoals u ziet, tellen bij het decoreren rond het zwembad voorwerpen even zwaar als planten!

De juiste bloemen rond het zwembad planten

Het kiezen van de juiste bloemen om rond het zwembad te planten is een cruciale stap, omdat u planten moet gebruiken die bestand zijn tegen chemicaliën. Chloor en andere producten die voor het onderhoud van het zwembad worden gebruikt, kunnen schadelijk zijn voor bepaalde planten. Het is raadzaam een zekere veiligheidsafstand aan te houden en uw potplanten op ten minste 1,5 meter van de rand van het zwembad te planten of te plaatsen.


Het waterpunt trekt bepaalde insecten aan, daarom kunt u ook planten kiezen die als afweermiddel werken, zoals citronella of geurige pelargoniums, die doeltreffend, geurig en kleurrijk zijn!


Een ander criterium is de hoeveelheid zonlicht. Een zwembad wordt meestal in het zonnigste deel van de tuin geplaatst. Het is zelden beschut of goed beschaduwd, en daarom moeten de planten en vegetatie die rond het zwembad worden aangebracht bestand zijn tegen de zon en niet erg gevoelig zijn voor droogte (vooral als u in Zuid-Frankrijk bent!). Een daarvan is lavendel, een geurige en robuuste plant die vooral zonnige plaatsen op prijs stelt. Indische anjers behoren ook tot de planten die rond het zwembad kunnen worden geplaatst. Ze geven een kleurrijk accent aan de tuin.


Sommige planten zijn niet alleen decoratief, maar beschermen het zwembad ook tegen nieuwsgierige blikken. Deze natuurlijke barrière is zowel praktisch als esthetisch. Bamboe, bijvoorbeeld, is gemakkelijk te onderhouden.

Enkele ideeën voor de atmosfeer

  • Middellandse Zee: de onmisbare en onvermijdelijke palmbomen, oleander, lavendel, jasmijn, petunia's, bougainvillea, hibiscus


  • Oosterse tuin: bamboe, koningspalm, Japanse esdoorn, gardenia, varen, azalea, bodembedekkers


  • Rustiek: buxus, rozen, madeliefjes, struiken zoals garnalenwilg

Bescherm je zwembad tegen bladeren en vuil met onze zwembadafdekkingen

Als je planten rond het zwembad plant, kan er vuil in het zwembadwater terechtkomen. Daarom is het essentieel om beschermende maatregelen te nemen om het water schoon te houden. Door een kwalitatieve zwembadafdekking te kiezen, creëer je een effectieve beschermende barrière.